ku klux klan

(Foto Image Editor, Flickr.)

De voorzitter van Jong N-VA, Tomas Roggeman, wil dat het recht op vrije meningsuiting absoluut wordt, inclusief het recht op beledigen. Dat schrijft hij in De Morgen.

Roggeman vindt het bestraffen van racistische meningen zinloos. We mogen op die meningen volgens hem niet verontwaardigd reageren, maar moeten ze aanvaarden als een “essentieel onderdeel van democratische vrijheid”.

Ondertussen pleit de N-VA in de Kamer wel voor een inperking van de vrije meningsuiting. Dat recht zou volgens de partij niet mogen gelden voor aanhangers van IS. Supporteren voor IS is onaanvaardbaar, supporteren voor de Ku Klux Klan moet kunnen. Zoiets dus. De N-VA zal een Boudry kunnen gebruiken om daar een academisch jasje rond te breien.

Bij Jong Open Vld werd laatst dan weer in alle ernst gedebatteerd over het voorstel om vrije wapendracht in te voeren, zodat eenieder zichzelf en zijn dierbaren kan verdedigen. De voorzitter van de liberale jongelui, Maurits Vande Reyde, zag daar hoegenaamd geen graten in. De vrije meningsuiting, nietwaar? Over alles moet gedebatteerd kunnen worden. Dat een jongerenafdeling van een partij ook de vrije mening toegedaan kan zijn dat bepaalde voorstellen te ridicuul zijn om op de agenda te zetten, dat kwam bij Vande Reyde blijkbaar niet op.

De jongeren zijn de toekomst. Met deze twee voorzitters en hun visie op vrije meningsuiting belooft die bijzonder mooi te worden.